poniedziałek, 22 grudnia 2014

TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM

Tak się złożyło, że od 14 lat na chwilę przed Świętami, robię sobie krótką przerwę od przygotowań do Wigilii.
Dokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :)
A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny.
I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :)


SKŁADNIKI:
 
4 białka
szczypta soli
3/4 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu z białego wina
 
na krem
300 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
50 g startej czekolady
 
dodatkowo
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
2 gruszki
ziarna granatu

A jak to zrobić:

Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier ciągle miksując, aż białka staną się lśniące.
Na koniec dodać mąkę i ocet ciągle miksując.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, narysować koła o średnicy około 18 cm.
Na każdym z nich wyłożyć warstwę ubitych białek, tak aby utworzyły blaty tortu.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp 150 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 25 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki pozostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Dodać mascarpone i dokładnie zmiksować.
Wsypać czekoladę i wymieszać krem łyżką.

Blaty bezy przesmarować kremem i posypać ziarnami granatu i ułożyć jeden na drugim.

Na patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści.
Dodać masło i wymieszać.
Do karmelu włożyć obrane i pokrojone w ósemki gruszki, smażyć aż pokryją się sosem i zmiękną.
Posypać cynamonem i wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Wierzch tortu udekorować gruszkami, polać lekko sosem karmelowym i posypać ziarnami granatu i odrobiną startej czekolady.
 
 
 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...