czwartek, 4 grudnia 2014

POPĘKANE CIASTECZKA CYTRYNOWE

Przedstawiam urocze ciasteczka cytrynowe, które poprzez pęknięcia, nabierają uroku.
Wyglądają z wierzchu na twarde, ale nic bardziej mylnego, posiadają bardzo miękkie i aromatyczne wnętrze.
Bardzo przypadły mi do gustu, choć już myślę jak by smakowały w wersji pomarańczowej :)
Z pewnością niedługo się przekonam ;)

SKŁADNIKI: 
na 12 sztuk

50g białej czekolady
2 łyżki masła
180g mąki
80g białego cukru
1 jajko
starta skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do obtaczania

 A jak to zrobić:

W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą.
Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając szczyptę soli.
Do masy jajecznej wlać rozpuszczone masło z czekoladą, sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując.
Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte".
Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki.
Gdy masa stężeje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomiędzy ciasteczkami zostawiać odstępy, gdyż podczas pieczenia lekko zwiększą objętość.
Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po upieczeniu ciastka przełożyć na kratkę, żeby przestygły.



13 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają, a smakują pewnie jeszcze lepiej :) aż dodam do zakładek i będę robić na świeta ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) ja też będę je piekła na Święta, tylko tym razem pokombinuję z gorzka czekoladą, pomarańczą i cynamonem :)

      Usuń
  2. Oczarowały mnie. :) Również zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że nie tylko na mnie zrobiły wrażenie :) Polecam

      Usuń
  3. Urocze :) Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie bym je zrobiła jeszcze dzisiaj, ale nie mam białej czekolady a muszą być cytrynowe na początek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ania nic się nie martw, pieczone rano smakują równie dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Były, bo w mig się skończyły ;-) ale do Świąt wznowię produkcję :-D

      Usuń
  7. fajnie, muszę je w końcu upiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, nie są pracochłonne więc polecam je na świąteczne wypieki :-D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...