wtorek, 16 grudnia 2014

LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI

Pierniczycie w Święta ? ;)
Postanowiła przygotować pierniki, o których wyczytałam w sieci same superlatywy.
Że mięciutkie, aromatyczne, najlepsze na świecie ... 
I to zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania.
Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną.
Są mięciutkie od razu po upieczeniu.
Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec je do świąt :)

SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do (piernika)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 

lukier 
125 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z pomarańczy

A jak to zrobić: 


W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia. 
W misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać.
Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek.
Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję.
Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Po przestudzeniu pierniczki obficie polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...