Świąteczne wypieki czas zacząć :)
W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki.
Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche.
Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje.
Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :)
SKŁADNIKI:
150 g miękkiego masła
3 płaskie łyżki cukru pudru
100 g marcepanu
1 żółtko
2 szkl mąki
lukier
125 g cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
A jak to zrobić:
Masło utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i marcepanem.
Dodać mąkę i zagnieść ciasto, najlepiej przy użyciu rąk ;)
Uformować kulkę, zwinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 - 30 minut.
Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm, wykrawamy
ciastka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok 10 min w 180 stopniach
(grzałka góra dół), do zrumienienia brzegów.
Po przestudzeniu posmarować ciastka lukrem.
fajne:)
OdpowiedzUsuńI smaczne, polecam :)
UsuńŚliczne te gwiazdeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń