czwartek, 6 listopada 2014

SAŁATKA JARZYNOWA

Smak tej sałatki zna chyba każdy.
Ale postanowiłam dla niej przeznaczyć ten post.
Pamiętam jak przygotowywaliśmy ją, jak byłam jeszcze "na praktykach" w kuchni mamy ;)
Wszystkie warzywa, kroiłam z tatą w bardzo misterną, drobną kosteczkę, po czym mama przejmowała stery i doprawiała całość.
Zajmowało nam to dość dużo czasu, bo kostka musiała być idealna.
W swojej kuchni, nie przykładam już do krojenia, tak wiele uwagi.
To tak trochę jak "na złość mamie, odmrożę sobie uszy" ;)
Kostka jest wyrazista, ale smak ten sam.
Choć na tę sałatkę mam ochotę ze 3 razy w roku, bardzo ją lubię.

SKŁADNIKI:

2 większe ziemniaki
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
1/2 małego selera
1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora
2 jajka
2 średnie kiszone ogórki
10 plasterków szynki
1-2 łyżeczki ostrej musztardy
2 kopiaste łyżki majonezu 
sól
pieprz

A jak to zrobić:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach, po ugotowaniu i przestygnięciu obrać.
Jajka ugotować na twardo.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę (wielkość kostki wedle upodobań), przełożyć do miski.
Dodać musztardę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać.
Najlepiej smakuje po godzinie - dwóch jak smaki się "przegryzą".



4 komentarze:

  1. Wszystko się zgadza ale wielkość kostki jak dla mnie przerażająca!!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie taki diabeł straszny jak go malują ;-) zdjęcie zrobione w przybliżeniu, można odnieść wrażenie że warzywa pokrojone są " na cztery" w rzeczywistości nie jest tak źle :-P

      Usuń
  2. ja lubię taką dużą kostkę, domyślam się właśnie, że zbliżenie przekłamuje, ciakwe, z dodatkiem szynki - super, to jest moja najukochańsza forever :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsny wkład to wpływ mojego męża i tak już jakoś zostało :-D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...