wtorek, 4 listopada 2014

PAPPARDELLE Z BRUNATNYMI PIECZARKAMI

Uwielbiam takie dni, kiedy bez pośpiechu mogę spędzać czas.
Zadziwia mnie ile wtedy potrafię zrobić.
Rano spokojne zakupy, później odkurzanie, zmywanie, gotowanie.....w między czasie pranie.
Znajdzie się też czas na kawkę w południe, napisanie posta na bloga ;)
Jakoś tak wszystko sprawnie idzie :)
No i południu chwila z książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami.
Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja....

Uwielbiam mieć wolne od pracy ;)
A jutro... powtórka z rozrywki :)

SKŁADNIKI:

400 g makaronu pappardelle
300 g brunatnych pieczarek
100 g wędzonego boczku
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
150 ml śmietanki 30 %
1 łyżka masła
parmezan
sól, pieprz

A jak to zrobić:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podsmażyć pokrojony drobno boczek, aby wytopić z niego tłuszcz.
Następnie dodać masło, posiekaną drobno szalotkę i czosnek, oraz pokrojone grzyby.
Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną.
Wlewamy śmietankę i mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem i parmezanem.







2 komentarze:

  1. Jeśli mogę zamienić szczypiorek na pietruszkę to... dla mnie danie idealne :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamieniaj, zamieniaj ja z racji małej tolerancji pietruszki ;) dodaję szczypiorek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...