niedziela, 30 listopada 2014

JAJKA PO AFRYKAŃSKU

Przepis podpatrzony u mistrza Ramsay`a, choć podany i przygotowany przeze mnie w trochę w odmienny sposób.
Ciągle tylko zastanawiam się skąd ta nazwa, bo jakoś danie z Afryką mało mi się kojarzy.
Ale po co zawracać sobie tym głowę, ważne, że danie jest smaczne i pożywne.
Idealnie nadaje się na późne śniadanie, ale też na kolację
Szef Gordon serwuje cztery jajka na jednej patelni, ja jednak pokusiłam się na serwowanie pojedynczych porcji na mini patelni.


SKŁADNIKI:
na 1 porcję

1jajko
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 strąka czerwonej papryki
1/2 strąka zielonej papryki
1 mała papryczka chilli
4 pomidorki koktajlowe czerwone
4 pomidorki koktajlowe żółte
kumin
sól
pieprz
posiekana dymka
świeża kolendra
1 łyżeczka masła


A jak to zrobić:

Na mini patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i smażyć, aż się zeszkli.
Dodać pokrojone w kostkę papryki i posiekany drobno czosnek, smażyć, aż warzywa zmiękną.
Wrzucić pokrojone na ćwiartki pomidorki, doprawić kuminem, solą i pieprzem, dusić około 2-3 minuty.
Warzywa rozgarnąć na boki, w środek wbić jajko.
Patelnię przykryć i smażyć, aż jajko się zetnie.
Wierzch posypać dymką i kolendrą.
Gotowe danie podawać na patelni, lub przełożyć na talerz.
Ja wolę pierwszą wersję, gdyż ładniej się prezentuje.



4 komentarze:

  1. och, to szakszuka, danie z północnej afryki, Maroka, Tunezji ale też Izraela czy Libanu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...