środa, 29 października 2014

WIŚNIOWE TRUFLE

Dostałam zlecenie stworzenia dużej, truflowej bombonierki.
Aby nie było monotonnie, ma składać się z kilku smaków.
Szukam zatem tego idealnego ;) na szczęście mam jeszcze trochę czasu.
Jednak już wiem, że te trufelki znajdą się w tym zestawie na pewno, zaraz obok moich ulubionych - pomarańczowych :)

Myślę, że solenizantowi posmakują.


SKŁADNIKI:

80 - 100 g herbatników (drobno zmielonych)
100 g białej czekolady
50 g masła
100 ml śmietanki 30 %
100 g masy marcepanowej
2 łyżki zmielonych orzechów (u mnie migdały i włoskie)
2 łyżki drobno pokrojonych wiśni z wiśniówki
3 łyżki wiśniówki

A jak to zrobić:

Śmietankę wlać do rondelka, dodać masło i połamaną na kostki czekoladę, gotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą.
Zdjąć z ognia.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, żeby masa stężała.

Przy pomocy małej łyżeczki, nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki, które następnie obtaczać w kakao.
Do obtaczania trufli można również użyć wiórków kokosowych, mielonych orzechów... i co tam nam jeszcze do głowy wpadnie ;)



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...