sobota, 11 października 2014

SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH

Sernik to ciasto, któremu nie jestem w stanie się oprzeć.
Najbardziej lubię taki z akcentem pomarańczowym, dam się wtedy za niego pokroić ;)
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach... mmmmm pycha.

Ta wersja sernika, nie wymaga tradycyjnie pieczenia, tylko gotowania.
30 minut roboty, dłuższa chwila w lodówce i możemy się zajadać.

SKŁADNIKI:

1 kg zmielonego sera
4 jajka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3/4 szkl cukru 
1/2 szkl mleka
sok z 1 cytryny
1 kostka masła
herbatniki

A jak to zrobić:

W rondelku roztopić masło z cukrem.
Jajka ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce sera ciągle miksując.
Budyń dobrze rozprowadzić w mleku.
Masę serową przelać do garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz herbatników) i gotować całość około 15 minut, mieszając aby masa się nie przypaliła i żeby nie zrobiły się grudki.
Na niezbyt dużej blaszce wyłożyć jedną warstwę ciastek, wylać połowę masy serowej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostały ser i ułożyć na wierzchu ostatnią warstwę z ciastek.
Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Sernik z wierzchu polukrowałam i udekorowałam kandyzowaną skórką z cytryny, oraz figą, ale równie dobrze smakuje oblany czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...