Uwielbiam kukurydzę.
Zawsze z utęsknieniem czekam, na pierwsze kolby pojawiające się w sprzedaży.
Ten czas już minął więc teraz chętnie sięgam po kukurydzę w puszce.
Wybieram zazwyczaj tą słodką, bo najbardziej ją lubię.
Dzisiaj polecam szybkie i smaczne placuszki, sprawdzą się jako dodatek do obiadu, lub jako kolacja.
SKŁADNIKI:
1 puszka kukurydzy
1 jajko
4 łyżki mleka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
odrobina oliwy
1posiekana papryczka chilli
2 łyżki posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej, świeżej kolendry
1 łyżka startego, ostrego sera żółtego
sól pieprz
olej do smażenia
A jak to zrobić:
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko i wbić jajko, wymieszać.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Smażyć na delikatnie naoliwionej patelni, z dwóch stron na złoty kolor.
Placuszki równie dobrze smakują na ciepło, jak i w formie zimnej przekąski.
wygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń