środa, 8 października 2014

CIASTO MARCHEWKOWE

Jakie ciasto najbardziej kojarzy Wam się z jesienią ?
Mi zdecydowanie ciasto marchewkowe :)
Jest proste w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim każdy, nawet ten co twierdzi, że pieczenie to nie jego bajka.
Podczas niedzielnej Żarłostacji Opolanie utwierdzili mnie w przekonaniu, że to nie tylko moje ulubione ciasto :)


SKŁADNIKI:

2 jajka
150 ml oleju
200 g cukru trzcinowego
200 g startej marchewki
75 g pokrojonego w drobną kostkę ananasa
50 g włoskich orzechów, posiekanych
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

A jak to zrobić:

Jajka z cukrem ubijamy na kogel-mogel.
Cienkim strumieniem dolewamy olej, ciągle miksując.
Do powstałej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Przekładamy do małej formy (jeśli nie posiadamy kwadratowej, może być tortownica 22 cm) i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.


Za foto dziękuję Arkadiusz Kornacki Fotografia

  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam)
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy polewę i ozdabiamy w dowolny sposób.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/09/ciasto-marchewkowo-imbirowe.html#sthash.7IXfDzVE.dpuf
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam)
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, ananasa, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej formy 21 x 21 cm lub tortownicy (22cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy polewę i ozdabiamy w dowolny sposób.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2012/09/ciasto-marchewkowo-imbirowe.html#sthash.7IXfDzVE.dpuf

10 komentarzy:

  1. Bardzo urocze ciasto, marchewkowe wypieki są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) kandyzowana jarzębina też zrobiła swoje ;)

      Usuń
  2. Super! Właśnie takiego przepisu szukam od wczoraj! :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam pomóc :) I zapraszam częściej, może jeszcze coś Cię zainspiruje ;)

      Usuń
  3. Mmm, marchewkowe... Też za nim przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie wygląda. Ja wiem, że tego typu ciasto w zamyśle ma być przede wszystkim dietetyczne, ale czy można się pokusić o dodanie czekolady np w formie dodatku do kremu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak najbardziej można, ja osobiście nieraz robiłam wersję tego ciasta z polewą czekoladową na wierzchu, było równie "dietetyczne" ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...