poniedziałek, 22 września 2014

TARTA POMARAŃCZOWA

Dzwoni telefon.
Odbieram.
W słuchawce słyszę:
Cześć, wpadnij na kawę, ale zabierz coś słodkiego.
Odpowiadam:
Jasne daj mi godzinkę :)

Ekspresowa tarta, grzechu warta ;)

SKŁADNIKI:

1 płat gotowego ciasta kruchego
4 jajka
120 g drobnego cukru
200 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 pomarańczy
150 ml soku z pomarańczy

A jak to zrobić:

Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć dokładnie ciastem.
Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 10 minut.
W tym czasie zmiksować wszystkie pozostałe składniki.
Masę (uwaga rzadka) wylać na podpieczoną tartę.
Wstawić znów do pieca na około 30 minut, aż masa się zetnie.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...