środa, 17 września 2014

DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM

Pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły ?
Macie z tym problem ?
Proponuję pyszne drożdżówki, które możecie zrobić z ulubionymi owocami.
Są o niebo lepsze, od tych które można kupić w marketach.
Wykonanie nie jest trudne, poradzi sobie z nimi każdy :)

SKŁADNIKI:

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 jajko
szklanka mleka
20g świeżych drożdży
40g -50g roztopionego masła
szczypta soli

kruszonka:
200g mąki
100g cukru
50g masła

ponadto:
2 duże jabłka
  4 śliwki węgierki
2 łyżki cukru brązowego
cynamon, kardamon, imbir
bułka tarta


A jak to zrobić:
 
 Drożdże rozkruszyć w misce dodać po łyżce cukru i mąki, zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować".
Do miski wsypać resztę mąki, szczyptę soli, pozostały cukier i jajko, wlać zaczyn i wyrabiać ciasto.
W trakcie dolewać resztę ciepłego mleka i roztopione masło.
Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki.
Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem.
Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują.
Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem, zestawić z ognia.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić.
 Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
 W bułeczkach zrobić duże wgłębienie, nasypać na dno bułki tartej i nałożyć owoce.
 Drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać zagniecioną z podanych składników kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 - 30 minut.  
 
 
 
 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...