poniedziałek, 11 sierpnia 2014

ŻEBERKA W MIODZIE

Dzisiejsza propozycja, nie wymaga zbyt wielu zabiegów.
Spokojnie można podzielić przygotowywanie tej potrawy tylko na 3 etapy:

Etap 1 - marynowanie
Etap 2 - pieczenie
Etap 3 - konsumowanie

Jak myślicie który etap jest najprzyjemniejszy ?
Prawidłowa odpowiedź: 3  :)

SKŁADNIKI:

1 kg żeberek wieprzowych
2 średnie cebule
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz

A jak to zrobić:

Żeberka umyć, pokroić i oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka.
Z miodu, ketchupu, oleju i czosnku przygotować marynatę, którą dokładnie natrzeć żeberka.
Mięso odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, przekładając je cebulą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uzbroić się w cierpliwość przez 1,5 godziny.
Po tym czasie żeberka są soczyste i nabierają pięknego koloru.
Smacznego.


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...