środa, 13 sierpnia 2014

TRUFLE BANANOWO - KARMELOWE

Kolejna trufelkowa odsłona :)
To taka słodka przekąska, którą gdyby nie czas poświęcony na chłodzenie masy, mogli byśmy zrobić w kilka chwil.
Polecam wykonanie tych słodkości, dla własnej przyjemności, lub w celu obdarowania nimi kogoś, kogo lubimy :)
Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent.

Moja córka stwierdziła, że to chyba najlepsze trufle jakie zrobiłam.

SKŁADNIKI:
na około 20 sztuk

1 dojrzały banan
1 łyżka dowolnych mielonych orzechów
1 kopiasta łyżka kremu czekoladowo - bananowego (a`la nutella)
2 łyżki mleka w tubce karmelowego
około 150 - 180 g herbatników

kakao do obtoczenia trufli

A jak to zrobić:

Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (użyłam blendera).
Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać całość na gładką masę.
Gdyby masa wyszła za rzadka, można dodać więcej pokruszonych herbatników.
Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała.
Po tym czasie formować kulki i obtoczyć w kakao.
Gotowe trufelki przechowywać w chłodnym miejscu.




10 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne :) Zapisuję do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) patera to nowy nabytek, od razu postanowiłam się nią pochwalić ;)

      Usuń
  3. właśnie dzisiaj robiłam podobne kuleczki tylko piernikowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernikowych jeszcze nie robiłam, może będzie to moja kolejna inspiracja :)

      Usuń
  4. Słodkie maleństwa! Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, ależ one smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i polecam ich wykonanie, bo to łatwizna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...