Kolejna trufelkowa odsłona :)
To taka słodka przekąska, którą gdyby nie czas poświęcony na chłodzenie masy, mogli byśmy zrobić w kilka chwil.
Polecam wykonanie tych słodkości, dla własnej przyjemności, lub w celu obdarowania nimi kogoś, kogo lubimy :)
Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent.
Moja córka stwierdziła, że to chyba najlepsze trufle jakie zrobiłam.
SKŁADNIKI:
na około 20 sztuk
1 dojrzały banan
1 łyżka dowolnych mielonych orzechów
1 kopiasta łyżka kremu czekoladowo - bananowego (a`la nutella)
2 łyżki mleka w tubce karmelowego
około 150 - 180 g herbatników
kakao do obtoczenia trufli
A jak to zrobić:
Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (użyłam blendera).
Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać całość na gładką masę.
Gdyby masa wyszła za rzadka, można dodać więcej pokruszonych herbatników.
Odstawić do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała.
Po tym czasie formować kulki i obtoczyć w kakao.
Gotowe trufelki przechowywać w chłodnym miejscu.
Muszą być pyszne :) Zapisuję do przetestowania :)
OdpowiedzUsuńZ czystym sumieniem polecam :)
UsuńPięknie podane trufelki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) patera to nowy nabytek, od razu postanowiłam się nią pochwalić ;)
Usuńwłaśnie dzisiaj robiłam podobne kuleczki tylko piernikowe :)
OdpowiedzUsuńPiernikowych jeszcze nie robiłam, może będzie to moja kolejna inspiracja :)
UsuńSłodkie maleństwa! Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńOj słodkie :)
UsuńO mniam, ależ one smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ich wykonanie, bo to łatwizna :)
OdpowiedzUsuń