niedziela, 24 sierpnia 2014

NUGGETSY Z SOSEM TYSIĄCA WYSP

Niedziela, to dla większości dobry czas, na spacery po marketach i centrach handlowych.
A co za tym idzie, wizyta w miejscu oferującym fast foody - obowiązkowa.
Na czym polega fenomen i popularność tych miejsc.
Nie wiem, bo bywam tam sporadycznie.
Ale zdarza mi się przygotowywać domową wersję takich potraw.

SKŁADNIKI:

nuggetsy

2 piersi z kurczaka
1 jajko
1 łyżka mleka
ok 1/2 szkl bułki tartej
ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych
1/2 łyżeczki mielonej papryki
sól
pieprz
olej do smażenia

sos

4 łyżki majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 łyżeczki octu z białego wina
szczypta chilli
szczypta cukru
szczypta pieprzu

A jak to zrobić:

Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i doprawiamy solą i pieprzem
Bułkę tartą łączymy z płatkami i papryką (opcjonalnie można jeszcze dodać przyprawy do kurczaka).
Każdy kawałek mięsa obtaczamy w jajku, a następnie w panierce.
Smażymy (na dość głębokim oleju) ze wszystkich stron, na złoty kolor.
Jeśli chcemy przygotować wersję light, opanierowane nuggetsy wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni na 15 minut.

Aby przygotować sos, należy wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...