wtorek, 19 sierpnia 2014

KOPIEC KRETA - Z DOMOWEGO OGRÓDKA

Kopiec kreta zapewne większość z Was zna, choćby z reklamy telewizyjnej emitowanej jakiś czas temu.
Przyznaję, że nigdy wcześniej go nie robiłam, może dlatego, że ciasta z kartonu jakoś mnie nie kręcą.
Namawiana jednak przez córkę, postanowiłam się z nim zmierzyć, stawiając oczywiście na to, że upiekę go domowym sposobem.
Dodam jeszcze, iż nie taki diabeł straszny jak go malują :)
Czternastolatka dała sobie doskonale radę, z jego wykonaniem.
Ostatnio trochę mnie wyręcza w kuchni ;)

SKŁADNIKI:
na ciasto
 
125 g mąki pszennej
125 g cukru
100 g masła
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
  2 łyżki kakao
40 g gorzkiej czekolady
szczypta soli

na masę śmietanową

600 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
60 g gorzkiej czekolady
3 śmietan-fixy
1 łyżka żelatyny
pół szklanki wrzącej wody

dodatkowo

3 - 4 banany

A jak to zrobić:
Ciasto.
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, dodając po trochę cukru.
 Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione i ostudzone masło, proszek do pieczenia i kakao, oraz roztopioną czekoladę i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Jak już się schłodzi, wydrążamy środek pozostawiając spód i boki po około 1 cm.

Banany obieramy i kroimy na pół, wypełniamy nimi cały wydrążony środek ciasta.

Masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody i przestudzić.
Śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. 
Gdy będzie sztywna wlać do niej żelatynę. 
Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.
Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do śmietany.
 Całość lekko wymieszać łyżką.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na banany, formując kopiec.
Następnie wierzch dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym ciastem.

Ciasto odstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło i stężało.



6 komentarzy:

  1. Czy muszą być śmietan -fixy ? U mnie cięzko je dostać. Wygląda pysznie :)
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można spróbować zrobić bez śmietan - fixów, ale wtedy śmietankę 36 % bardzo dobrze ubić i 2 łyżeczki żelatyny.

      Usuń
  2. Uwielbiam to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo do niego dojrzewałam ;) ale jest pyszne to fakt.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...