czwartek, 21 sierpnia 2014

BLONDIES

Blondies to takie brownies, ale z białą czekoladą.
Pyszne, małe ciasteczka, które można zjeść jednym kęsem i już zabierać się za następne.
Wszystkim łasuchom z pewnością przypadną do gustu.

SKŁADNIKI:

200 g białej czekolady 
80 g masła 
1/3 szkl. cukru
2 jajka
3/4 szkl. mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 laski wanilii
1/2 szkl. płatków migdałowych


A jak to zrobić:

W rondelku roztopić masło i rozpuścić w nim 150 g czekolady.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i sodę.
Dodać miąższ z laski wanilii, jajka, oraz ciepłą czekoladę z masłem.
Miksować na gładką masę.
Na końcu dodać migdały i 50 g drobno posiekanej czekolady, wymieszać łyżką.
Ciastem wypełnić blaszkę do brownies, lub wylać na zwykłą,niedużą blaszkę (15 x 25 lub mniejszą).
Piec około 20 - 25 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni.
Jeśli ciastka pieczemy w zwykłej blaszce to po upieczeniu, ciasto kroimy na kwadraciki.
Swoją wersję blondies podałam z owocami.




4 komentarze:

  1. mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam częściej :) Ps. U Ciebie też całkiem smacznie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...