"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię..."
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię..."
te słowa plątały mi się w głowie przez cały wczorajszy wieczór.
Po koncercie Lady Pank powróciły wspomnienia, trochę boli gardło... :)
A dziś tak sobie nucę "...Zielono mi i spokojnie,
zielono mi..."
zielono mi..."
SKŁADNIKI:
1 średnia cukinia
1/2 brokuła
2 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 jajka
sól
pieprz
zioła prowansalskie
olej
A jak to zrobić:
Cukinię umyć, przekroić na ćwiartki i wykroić z niej pestki.
Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posolić i odstawić aby "puściła wodę".
Ziemniaki obrać i podobnie jak cukinię zetrzeć, odlać sok.
Brokuł umyć i pokroić nożem same różyczki na drobne kawałki.
Cukinię po około 20 minutach odcisnąć z nadmiaru wody, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na lekko złoty kolor.
Muszę niedługo wypróbować te bezglutenowe placki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńwitam :) chciałam zapytać czy brokuł ma być surowy czy może lepiej wrzucić na 2 min na wrzątek
OdpowiedzUsuń