wtorek, 15 lipca 2014

FASOLKA SZPARAGOWA

Dość długo mnie nie było, ale to tylko i wyłącznie dlatego, że udałam się na długo wyczekiwany urlop.
Było cudnie, słonecznie i smacznie, a to wszystko nad naszym pięknym Bałtykiem.
Jak to mówią wszystko co dobre szybko się kończy.
Dziś pierwszy dzień w pracy i to bez aklimatyzacji po wolnym.
Ilość zadań do wykonania przerosła moje siły, ale co tam w końcu jutro też jest dzień :)

Dzisiaj proponuję lekkie danie z młodziutkich warzyw.
A warzywka nie byle jakie bo z mamusinego ogródka ;)

SKŁADNIKI:

300 g fasolki szparagowej zielonej
300 g fasolki szparagowej żółtej
kilka młodziutkich marchewek
1 łyżka klarowanego masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
sól

A jak to zrobić:

Fasolkę umyć i poodcinać z niej końcówki.
Gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie, odcedzić.
Marchewki oskrobać, ugotować al dente i również odcedzić
Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć, uważając aby czosnek się nie przypalił.
Dodać fasolkę i marcheweczki, delikatnie podsmażyć, mieszając aby warzywa obtoczyć w maśle.
Na koniec dodać bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...