sobota, 28 czerwca 2014

ŻARŁOSTACJA 3 - SERNIK NA ZIMNO Z ŻURAWINĄ I OWOCAMI


Dokładnie tydzień temu odbyła się 3 edycja Żarłostacji, czyli Opolskiego Pikniku Kulinarnego.
Bardzo się cieszę, że mogłam w niej wziąć czynny udział, gdyż impreza ta ma cudowny klimat.
Jak co roku było smacznie, kolorowo i bardzo energetycznie. 
Choć pogoda przed rozpoczęciem spłatała nam nie lada figla, udało się.


Moje smakołyki
13 blogerek przygotowało smakołyki, które zniknęły w niespełna 3 godziny.
Oznacza to, że zapotrzebowanie na tego typu imprezy jest bardzo duże. 
Czas obmyślać menu 4 edycji ;)

Smakołyki koleżanek
Atrakcji było co nie miara.
Konkursy, warsztaty, bio baza ... dla każdego coś miłego.






 Wśród gości specjalnych znaleźli się Paulina i Łukasz z naszym Adasiem, którzy opowiadali o kulisach Piekielnej kuchni.
Trudno się było do nich dopchać bo zainteresowanie było ogromne :)
Udało mi się chociaż cyknąć sobie z nimi zdjęcie.


Można było sprawdzić się przed kamerą, biorąc udział w castingu do drugiej edycji Hells kitchen.
Mam nadzieję, że Agnieszce uda się reprezentować Opole i zobaczę ją na szklanym ekranie.
Aga trzymam kciuki.

Aga :)

No i na koniec zobaczcie jacy byliśmy Happy.
Dzięki platformie Cooklet i ich foto budce mogliśmy to uwiecznić :)


Trudno nam się było zmieścić w kadrze

Mam nadzieję, że podczas jesiennej edycji będzie równie smacznie i atrakcyjnie.
Dziękuję wszystkim, którzy nawet w najmniejszym stopniu przyczynili się do organizacji tej imprezy.
A dla tych co byli naszymi gośćmi WIELKIE DZIĘKI i do zobaczenia na jesień.


SKŁADNIKI:

150 g masła
100 g biszkoptów
250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka)
1 1/2 łyżeczki żelatyny
400 g twarogu (z wiaderka)
250 g śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru
płatki czekolady
80 g suszonej żurawiny

A jak to zrobić:

Masło roztopić i przestudzić.
Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem, powinny przypominać konsystencją mokry piasek.
Wyłożyć bardzo dokładnie dno tortownicy i odstawić do lodówki na około pół godziny.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z twarogiem.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać.
Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach.
Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką i wylać na spód biszkoptów.
Wierzch posypać płatkami czekolady i obfitą warstwą owoców.
Odstawić do lodówki, aby sernik stężał.

Zdjęcia dzięki uprzejmości Arkadiusza Kornackiego i Michała Nowika
1
5 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu, 25 dag kremówki, 2 łyżki konfitury z malin, 1 łyżka cukru pudru, olej.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-ciasta-bez-pieczenia,nId,626176#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
15 dag masła, 10 dag biszkoptów, 25 dag malin, 3 łyżeczki żelatyny, 40 dag twarogu, 25 dag kremówki, 2 łyżki konfitury z malin, 1 łyżka cukru pudru, olej.

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-ciasta-bez-pieczenia,nId,626176#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

3 komentarze:

  1. Piknik kulinarny to świetny pomysł, muszę coś takiego zorganizować u siebie. A przepis jak zawsze szybki i smaczny :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. A piknik to naprawdę fajna sprawa, mnóstwo pozytywnej energii, wymiany doświadczeń... Polecam :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Prosty do wykonania, ale naprawdę wyszło smacznie ;-))

    ---------
    Moje prace: http://www.pieczarkamysia.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...