czwartek, 12 czerwca 2014

SZPARAGI POD PIERZYNKĄ Z BESZAMELU

Szparagi zawsze wzbudzały we mnie lęk ;)
Bardzo je lubię, jednak samodzielne ich przygotowywanie do moich mocnych stron nie należy (stąd ten lęk).
Zawsze się obawiam, że wyjdą zbyt łykowate, albo zupełnie bez wyrazu.
Dzisiaj się udało, są smaczne, zachęcam do przygotowania ich właśnie w taki sposób.

SKŁADNIKI:

1 pęczek białych szparagów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

8-10 plasterków wędzonej polędwicy
1 łyżka startego żółtego sera
3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki
posiekany szczypiorek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
około1 szkl mleka
sól
pieprz biały
gałka muszkatołowa


A jak to zrobić:

Szparagi obrać i gotować w związanym pęczku około 10 minut, w wodzie z solą i cukrem
najlepiej ułożyć je w garnku tak,aby główki wystawały ponad powierzchnię wody)
Ugotowane szparagi wyjąć i przestudzić.

Naczynie do zapiekania delikatnie wysmarować masłem i ułożyć warstwę szparagów oraz polędwicy.
Ułożyć następną warstwę szparagów i polędwicy, posypać żółtym serem.

Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasno złoty kolor, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu, mieszając rózgą.
Tak przygotowanym sosem zalać szparagi, ułożyć plasterki pomidorków i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...