niedziela, 8 czerwca 2014

SPAGHETTI CARBONARA

Pogoda nas dzisiaj rozpieszcza :)
Szkoda zatem, pół dnia siedzieć w kuchni.
Szybki smaczny posiłek, a później rower, albo spacer.
Polecam wam wszystkim takie rozwiązanie.

SKŁADNIKI:

250 g makaronu spaghetti
100 g wędzonego boczku
125 ml śmietanki 30 %
50 ml białego wina (wytrawnego)
1 żółtko
 1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka drobno startego sera grana padano
 świeża bazylia
sól
pieprz


 A jak to zrobić:

Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni, mieszając, aby się nie przypalił.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę.
Z patelni ściągnąć boczek, a na wytopionym z niego tłuszczu podsmażyć cebulkę, podlewając ją winem.
Dodać czosnek i dusić całość około 5 minut.
W miseczce wymieszać żółtko z połową śmietany i serem.
Drugą połowę śmietany wlać na patelnię, dodać podsmażony boczek.
Pod patelnią zmniejszyć ogień na minimalny.
Dodać masę z żółtkiem, energicznie mieszając, aby nie powstała jajecznica, doprawić solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia, dodać makaron i wymieszać.
Podawać ze świeżą bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...