wtorek, 10 czerwca 2014

MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ

Bardzo lubię te słodkie maleństwa.
Piekę je dość często, za każdym razem kombinując z innym smakiem.
Dziś są mocno cytrynowe, z cudownie kremową bezą.
Wyglądają bajecznie i smakują tak jak wyglądają :)
Zaczynając od nich dzień, wszystko dziś musi się udać.

SKŁADNIKI:
 
na muffiny
1 1/2  szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/3 szklanki oleju 
1 mały jogurt naturalny
1/3 szklanki mleka
3 łyżki migdałów w płatkach
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

na lemon curd
175 g brązowego cukru
sok z 2 cytryn
2 żółtka
110 g masła
 
na włoską bezę
2 białka
100 g cukru 
30 ml wody

A jak to zrobić:

W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd.
W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny.
Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita. 
Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Przelać do słoika i schłodzić w lodówce.
 
 Muffiny.
 Przygotować dwie miski.
W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre.
Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek.
Mokre wlać do suchego i wymieszać.
Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.
 
Beza.
 W rondelku zagotować wodę z cukrem. 
 Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić).
Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę. 
Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący syrop, ubijać, aż masa ostygnie.
 
W muffinach po przestudzeniu, ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd.
Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić "obłoczek" z bezy.
Dla dekoracji bezę można lekko "opalić" przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku.





12 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wyglądają:) chętnie zjadłabym jedną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku zdecydowanie wygląd równa się smak. Zapewniam, że na jednej byś nie poprzestała.

      Usuń
  2. Niby takie wszystko łatwe.... ale sezon truskawkowy może się skuszę i kuchnia mi nie wybuchnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu nie niby, to jest łatwe :) Spróbuj koniecznie, a kuchnia z pewnością nie wybuchnie. A jak by co to możemy się zgadać i będę nadzorować, gdybyś miała się poczuć pewniej w tej dziedzinie ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam lemon curd :) a w babeczkach na pewno smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowite, tym bardziej, że babeczki są nim nadziane po upieczeniu, więc nie traci swojego smaku.

      Usuń
  4. Zachwycające :)
    Musiały być pyszne - połączenie słodko-kwaśne to zdecydowanie to, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...