czwartek, 8 maja 2014

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

To szybka i smaczna przekąska.
Możesz ja zrobić z dowolnym farszem, wszystko zależy od tego co lubisz :)

Moje dzisiejsze paszteciki, zabieram ze sobą do pracy.
Będą stanowiły dodatek do sałatki.
Mniam kolacja zapowiada się smakowicie.

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
10 pieczarek
1 czerwona papryka
kilka plasterków salami
1 cebula
sól
pieprz
sos sojowy
1 żółtko
olej do smażenia

A jak to zrobić:

Ciasto rozwinąć i podzielić na 20 małych prostokątów (takiej samej wielkości).
Połowę z nich ponacinać nożem, aby powstał ażurowy wzór.
Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć razem z cebulką i sosem sojowym na złoty kolor, doprawiając solą i pieprzem.
Paprykę i salami pokroić w drobną kostkę.
Farsz nakładać na nieponacinane prostokąty, najpierw pieczarki, paprykę i salami.
Przykryć paszteciki ponacinanymi prostokątami i za pomocą widelca zamknąć wszystkie boki, zagniatając je.
Posmarować gotowe paszteciki żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, 20 minut.




2 komentarze:

  1. Wspaniałe te paszteciki, uwielbiam takie połączenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A najfajniejsze jest to, że można je przygotować na wiele sposobów i zawsze smakują wybornie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...