czwartek, 17 kwietnia 2014

SOS TATARSKI

Już za chwilę Święta, przygotowania zapewne idą pełną parą :)
Ciekawa jestem czy macie takie potrawy Wielkanocne bez , których nie wyobrażacie sobie tych Świąt ?
Ja mam swoją listę.
Koniecznie na stole muszą znaleźć się:
żurek
babka cytrynowa
jajka faszerowane 
i oczywiście sos tatarski.


SKŁADNIKI:

2 szalotki
12-15 marynowanych podgrzybków
3-4 ogórki korniszony
sól
pieprz
4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy go więcej)


A jak to zrobić:

Szalotkę, grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy dokładnie z majonezem.
Gotowy sos przechowujemy w lodówce.
Idealnie sprawdzi się do jajek, ale także jako dodatek do wędlin.



 

2 komentarze:

  1. U mnie na wielkanocnym stole musi być sos jajeczno chrzanowy, jest to coś genialnego do mięs, wędlin jak i jajek :)
    Babka drożdżowa z rodzynkami którą kiedyś piekło się w garnkach
    Ćwikła ostra że aż łzy lecą
    to są takie 3 moje świąteczne smaki
    pozdrawiam
    Tomasz Kantor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos jajeczno-chrzanowy znam, a ćwikłę to zawsze robi moja mama dokładnie taka jak Twoja :) łzy leją się strumieniami, ale taka właśnie najbardziej lubię. Smacznych Świąt.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...