Już za chwilę Święta, przygotowania zapewne idą pełną parą :)
Ciekawa jestem czy macie takie potrawy Wielkanocne bez , których nie wyobrażacie sobie tych Świąt ?
Ja mam swoją listę.
Koniecznie na stole muszą znaleźć się:
żurek
babka cytrynowa
jajka faszerowane
i oczywiście sos tatarski.
SKŁADNIKI:
2 szalotki
12-15 marynowanych podgrzybków
3-4 ogórki korniszony
sól
pieprz
4 łyżki majonezu (jeśli chcemy aby sos był rzadszy dodajemy go więcej)
A jak to zrobić:
Szalotkę, grzybki i ogórki kroimy w drobną kostkę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy dokładnie z majonezem.
Gotowy sos przechowujemy w lodówce.
Idealnie sprawdzi się do jajek, ale także jako dodatek do wędlin.
U mnie na wielkanocnym stole musi być sos jajeczno chrzanowy, jest to coś genialnego do mięs, wędlin jak i jajek :)
OdpowiedzUsuńBabka drożdżowa z rodzynkami którą kiedyś piekło się w garnkach
Ćwikła ostra że aż łzy lecą
to są takie 3 moje świąteczne smaki
pozdrawiam
Tomasz Kantor
Sos jajeczno-chrzanowy znam, a ćwikłę to zawsze robi moja mama dokładnie taka jak Twoja :) łzy leją się strumieniami, ale taka właśnie najbardziej lubię. Smacznych Świąt.
Usuń