wtorek, 22 kwietnia 2014

KEKS

Wiem, wiem, że po Świętach jesteście przejedzeni, ale ponoć na słodycze ma się drugi żołądek.
Proponuję zatem ciasto, przy którym się zbytnio nie napracujecie.

Keks wyszedł idealnie, nie za suchy i nie za słodki.
Bajecznie kolorowy i aromatyczny :)
Inspirację czerpałam z Małej cukierenki

SKŁADNIKI:

500 g mąki + 1 łyżka
250 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
70 ml likieru pomarańczowego
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g kandyzowanej mieszanki do keksa
100 g dowolnych bakalii 

  
A jak to zrobić: 

Wszystkie bakalie drobno pokroić i dokładnie wymieszać z łyżką mąki.
Masło utrzeć z cukrem do białości.
Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując masę, po każdym.
Następnie dodać aromat i 1/3 mąki (przesianej z proszkiem i sodą) - wymieszać,
mleko i 1/3 mąki - wymieszać,
likier i resztę mąki - wymieszać.
Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie piekarnika.

Gotowy keks udekorowałam lukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...