piątek, 11 kwietnia 2014

CYTRYNOWE TRUFLE

 Jak ich nie kochać ?
Małe, słodkie i cudownie delikatne w środku.
To kolejna moja wariacja na punkcie trufli, trufelków, trufeleczków...:)
Zachęcam do własnoręcznego ich wykonania.
Eksperymentujcie i szukajcie przepisu idealnego.
Ja wciąż

SKŁADNIKI:

250 g serka mascarpone
1 szkl. mleka w proszku
200 g białej czekolady
otarta skórka z jednej cytryny
sok z 1 cytryny
200 g gorzkiej czekolady

A jak to zrobić:

Mascarpone połączyć z mlekiem w proszku i dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Całość wymieszać za pomocą miksera na puszystą masę.
Ciągle miksując dolewać sok z cytryny i dosypać otartą skórkę.
Masę schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Ze schłodzonej masy formować kulki i odstawić do schłodzenia.
Następnie obtoczyć je w roztopionej gorzkiej czekoladzie i pozostawić do zastygnięcia.
Część trufli obtoczyłam w mielonych migdałach, to wersja dla mniej cierpliwych ;)



3 komentarze:

  1. Bajka :) Jakbyś szukała jakiś inspiracji to zajrzyj na wylistuj.pl ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są boskie!!!!!!! :)
    Szkoda, że było ich tak mało. :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...