Ciasto filo stawia przede mną, kolejne wyzwanie :)
Bardzo je lubię, choć praca z nim wymaga pośpiechu.
Zbyt długie pozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy.
Zatem zapraszam na ekspresowy strudel..
Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły.
SKŁADNIKI:
5 płatów ciasta filo
2 łyżki roztopionego masła
2 gruszki
4 jabłka
1/2 szkl. cukru trzcinowego
cynamon
50 g prażonych płatków migdałowych
cukier puder do posypania
A jak to zrobić:
Jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a każdą z ósemek pokroić w grubsze plasterki.
Na suchą patelnie wysypać cukier i od czasu do czasu mieszając, poczekać, aż zacznie się rozpuszczać i powstanie karmel.
Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce.
Doprawić cynamonem.
Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać.
Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim.
Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę.
Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach.
Mniam - ciacho wygląda naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuńRozpływa się w ustach :)
UsuńWitam, bardzo podoba mi się ten blog, dlatego nominowałam Cię do Liebster award, więcej znajdziesz tu: http://malekulinaria.blogspot.com/2014/03/dostaam-nominacje-do-liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń