sobota, 15 marca 2014

STRUDEL GRUSZKOWO-JABŁKOWY Z CIASTA FILO

Ciasto filo stawia przede mną, kolejne wyzwanie :)
Bardzo je lubię, choć praca z nim wymaga pośpiechu.
Zbyt długie pozostawienie go samemu sobie powoduje, że wysycha i się kruszy.
Zatem zapraszam na ekspresowy strudel..
Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły.

SKŁADNIKI:

5 płatów ciasta filo
2 łyżki roztopionego masła
2 gruszki 
4 jabłka 
1/2 szkl. cukru trzcinowego
cynamon
50 g prażonych płatków migdałowych
cukier puder do posypania


A jak to zrobić:

Jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a każdą z ósemek pokroić w grubsze plasterki.
Na suchą patelnie wysypać cukier i od czasu do czasu mieszając, poczekać, aż zacznie się rozpuszczać i powstanie karmel.
Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce.
Doprawić cynamonem.
Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać.

Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim.
Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę.
Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach.




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...