środa, 26 marca 2014

PLACUSZKI MARCHEWKOWO-CUKINIOWE

Kolejna wersja placuszków warzywnych z cukinią w tle :)
Tym razem w parze z marchewką i paprykową salsą.
Nie mogłam się im oprzeć, przy tej wiosennej pogodzie, bo już mocno tęsknię za bazarkami, pełnymi cudownie świeżych i pachnących warzyw i owoców.

SKŁADNIKI:

1 mała cukinia
1 duża marchewka
świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego 
szczypta chilli
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki mąki
olej do smażenia

salsa:
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
1 szalotka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeża bazylia

A jak to zrobić:

Cukinię umyć i poszatkować na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić, aż "puści" wodę.
Marchewkę obrać i zetrzeć, również na grubych oczkach, dodać drobno pokrojone listki czosnku i oregano.
Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i chilli, wymieszać na gładką masę razem z jajkiem i mąką.
Placuszki smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Wszystkie składniki na salsę bardzo drobno pokroić i wymieszać ze sobą (lub podobnie jak ja użyć rozdrabniacza).


7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, ile placuszków wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak się zastanawiałam co dzisiaj zrobić do rybki bo nie mam ziemniorów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a skąd wziąć czosnek niedźwiedzia!? gdzie mozna kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat dostałam ten czosnek od koleżanki, ale szukaj na targach bo tam tez można go zdobyć :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...