Kolejna wersja placuszków warzywnych z cukinią w tle :)
Tym razem w parze z marchewką i paprykową salsą.
Nie mogłam się im oprzeć, przy tej wiosennej pogodzie, bo już mocno tęsknię za bazarkami, pełnymi cudownie świeżych i pachnących warzyw i owoców.
SKŁADNIKI:
1 mała cukinia
1 duża marchewka
świeże listki oregano i czosnku niedźwiedziego
szczypta chilli
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki mąki
olej do smażenia
salsa:
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
1 szalotka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeża bazylia
A jak to zrobić:
Cukinię umyć i poszatkować na tarce z dużymi oczkami, posolić i odstawić, aż "puści" wodę.
Marchewkę obrać i zetrzeć, również na grubych oczkach, dodać drobno pokrojone listki czosnku i oregano.
Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i przełożyć do marchewki.
Doprawić solą, pieprzem i chilli, wymieszać na gładką masę razem z jajkiem i mąką.
Placuszki smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Wszystkie składniki na salsę bardzo drobno pokroić i wymieszać ze sobą (lub podobnie jak ja użyć rozdrabniacza).
Wygląda smakowicie, ile placuszków wychodzi z podanych składników?
OdpowiedzUsuńWyszło mi około 10 sztuk :)
Usuńtak się zastanawiałam co dzisiaj zrobić do rybki bo nie mam ziemniorów ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc ;)
Usuńskad wziąć czosnek niedźwiedzia ?
Usuńa skąd wziąć czosnek niedźwiedzia!? gdzie mozna kupić?
OdpowiedzUsuńJa akurat dostałam ten czosnek od koleżanki, ale szukaj na targach bo tam tez można go zdobyć :)
Usuń