poniedziałek, 17 marca 2014

PIWNE NALEŚNIKI

Macie jakiś sprawdzony sposób, aby Wasze naleśniki były puszyste ?
Ja zazwyczaj do ciasta dodaję odrobinę wody gazowanej.
Dziś zastąpiłam ją piwem o smaku owocowym, co dodało charakteru moim naleśnikom :)
Cudowny zapach roznoszący się po kuchni, dodatkowo wzmógł apetyt.

SKŁADNIKI:

1 szkl. mleka
1 szkl. piwa (o ulubionym owocowym smaku)
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mąki (około)

serek twarogowy waniliowy
1 łyżka miodu 
1 łyżeczka soku z cytryny 
szczypta kardamonu
olej do smażenia

A jak to zrobić:

Mleko i piwo wlać do miski, dodać sól, cukier i jajko dobrze wymieszać.
Stopniowo dosypywać mąkę i mieszać, aby nie potworzyły się grudki (na gładką masę).
Tak przygotowane ciasto, odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
Naleśniki smażyć na delikatnie natłuszczonej i mocno rozgrzanej patelni, z dwóch stron.

Miód delikatnie rozpuścić w garnuszku, dodać sok z cytryny i delikatnie podgrzać.
Dodać kardamon i wymieszać.
Naleśniki posmarować serkiem i złożyć w trójkąt, z wierzchu polać miodowym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...