piątek, 28 marca 2014

JOGURTOWE MINI-SERNICZKI

Deser ten powstał z myślą o mojej córce, która bardzo lubi słodycze.
Jogurty też, pochłania w dużych ilościach, dlatego postanowiłam przygotować coś co na pierwszy rzut oka wygląda na ciastko, ale w przeważającej części składa się z jogurtu.
 
Do przygotowania deseru użyłam specjalnych pojemniczków, ale jeśli ich nie posiadacie, równie smacznie będzie gdy podacie je w pucharkach lub małych miseczkach.


SKŁADNIKI:
na 6 sztuk

2 małe jogurty (u mnie wiśniowy i brzoskwiniowy)
2 galaretki (o takich samych smakach jak jogurty)
500 ml wody

6 szt wiśni kandyzowanych
6 łyżek dżemu (ulubionego)
świeża mięta i melisa

A jak to zrobić:

Każdą z galaretek rozpuścić w 250 ml. gorącej wody.
Odstawić do przestygnięcia.
Do każdej dodać jogurt (odpowiednio smakiem), dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki, aż zacznie tężeć.

Każda porcja składa się z trzech warstw.
Trzy kubeczki wypełniłam w kolejności: brzoskwinia-wiśnia-brzoskwinia
a trzy pozostałe: wiśnia-brzoskwinie-wiśnia.

Przed podaniem, każdy pojemniczek zanurzyć na kilka sekund w bardzo gorącej wodzie.
Następnie postawić go na talerzyku dnem do góry, bez problemu deser powinien odejść od ścianek naczynia.

Ja podałam ten deser z łyżką dżemu z borówki, miętą i melisą.

                                                                                 Smacznego


8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...