niedziela, 16 lutego 2014

TRUFLE POMARAŃCZOWE

Trufle - moja miłość.
Przygotowałam je pierwszy raz w życiu, na specjalną okazję :)
Walentynki.
Nigdy w jakiś specjalny sposób, nie świętowałam tego dnia.
Ale w tym roku było inaczej.
W centrum miasta wraz z koleżankami, częstowałam Opolan smakołykami.
Fotorelacja z tego dnia już jutro :)

SKŁADNIKI:
na około 30 sztuk

125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30%
100g gorzkiej czekolady z pomarańczą
1 kopiasta łyżka Nutelli
100g biszkoptów
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
30g masła

kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego)

A jak to zrobić: 
  
W rondelku zagotować śmietankę z masłem.
Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekoladę połamaną na kawałki.
Biszkopty drobno rozkruszyć (użyłam blendera) i dodać wraz z pozostałymi składnikami do masy z roztopionej czekolady.
Całość dokładnie wymieszać i po wystudzeniu odstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stwardniała.

Z masy formować kuleczki i obtaczać je w kakao.
Przechowywać w chłodnym miejscu.



 

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...