wtorek, 4 lutego 2014

ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CUKINIĄ, KOZIM SEREM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Karnawał rządzi się swoimi prawami :)
Również jeśli chodzi o kulinaria.
Królują wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki.
U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie.
Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia.

SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
1 młoda cukinia
10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski)
100 g serka koziego (do smarowania)
zioła prowansalskie
1 żółtko (roztrzepane)

A jak to zrobić:

Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paski, przełożyć na sitki i dokładnie posolić.
Odstawić na 20 minut, aby zmiękła.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować serkiem, posypać ziołami i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski (mniej więcej szerokości plastra cukinii).
Cukinię przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na każdy pasek ciasta ułożyć plaster cukinii i kilka kawałków pomidorów.
Każdy pasek zwinąć w ślimaka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Aby uzyskać podczas pieczenia złoty kolor, każdego ślimaka smarujemy żółtkiem.

Piec 20 minut w temperaturze 180 - 190 stopni.


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...