Karnawał rządzi się swoimi prawami :)
Również jeśli chodzi o kulinaria.
Królują wtedy na stołach różnego rodzaju przekąski i sałatki.
U mnie dzisiaj francuskie ślimaczki, które cieszą i oko i podniebienie.
Polecam na karnawałowe bale i domowe przyjęcia.
SKŁADNIKI:
1 płat ciasta francuskiego
1 młoda cukinia
10 suszonych pomidorów (pokrojonych w paski)
100 g serka koziego (do smarowania)
zioła prowansalskie
1 żółtko (roztrzepane)
A jak to zrobić:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie paski, przełożyć na sitki i dokładnie posolić.
Odstawić na 20 minut, aby zmiękła.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować serkiem, posypać ziołami i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski (mniej więcej szerokości plastra cukinii).
Cukinię przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na każdy pasek ciasta ułożyć plaster cukinii i kilka kawałków pomidorów.
Każdy pasek zwinąć w ślimaka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Aby uzyskać podczas pieczenia złoty kolor, każdego ślimaka smarujemy żółtkiem.
Piec 20 minut w temperaturze 180 - 190 stopni.
świetne :)
OdpowiedzUsuńi smaczne :)
UsuńZ warzywami mniam :)
OdpowiedzUsuńrobię takie na wiele sposobów, ale z warzywami są chyba najsmaczniejsze :)
Usuńpychotka
OdpowiedzUsuńzgadzam się w 100 %
Usuń