piątek, 7 lutego 2014

MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI

Od kilku dni obserwuję u siebie spadek formy.
Rozkojarzenie i rozdrażnienie, towarzyszą mi niemal codziennie.
Czy to brak snu ?
A może przesilenie wiosenne, bo pogoda za oknem ku temu sprzyja.
Może kolory na talerzu, pobudzą mnie choć trochę do życia ;) 

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

80 g makaronu ryżowego
1 mała mrchewka
2 plastry selera
por (około 10 cm)
1/2 młodej (małej) cukinii
6 małych pieczarek
1/2 strąka chilli
sól 
pieprz kolorowy
świeży tymianek
masło klarowane

A jak to zrobić:

Marchewkę, seler, por i cukinię pokroić w cienkie paski.
Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, delikatnie podsmażyć.
Wszystkie warzywa wrzucić na patelnię i mieszając, podsmażać aż lekko zmiękną (muszą być al dente inaczej będą się rozpadać).
Całość doprawić solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzony makaron ułożyć na talerzu i na środek wyłożyć warzywa.

Polecam serdecznie i życzę smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...