środa, 22 stycznia 2014

TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Właśnie doszłam do wniosku, że brak snu ułatwia mi pracę w kuchni.
Wczoraj ciężki dzień w pracy (prawie 11 godzin) non stop w ruchu, cztery godziny snu i znów do pracy, co prawda krócej niż wczoraj, ale nie mniej intensywnie.
Szybkie zakupy po drodze do domu i szaleństwo w kuchni.
Obiad dla rodziny zrobiony, kolacja też (bo ja mam wychodne), ciasto cudownie rośnie - zaraz wyląduje w piecu.
Niby zmęczenie, ale i satysfakcja, nie jest ze mną jeszcze tak źle.
Tylko kiedy ja się wyśpię ?
Na pewno nie dziś ;)

SKŁADNIKI:

1 płat gotowego ciasta francuskiego
1 garść świeżego szpinaku
3 pomidory śliwkowe
100 g wędzonego łososia
1 kulka mozzarelli
3-4 listki bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
2 jajka
150 ml śmietanki 30%
sól
pieprz

A jak to zrobić:

Ciasto wyłożyć na blachę do tarty i lekko nakłuć widelcem.
Ułożyć szpinak i pokrojone w kostkę pomidory.
Jajka rozkłócić ze śmietanką, dodać bazylię, szczypiorek i drobno pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną wylać na przygotowaną tartę.
Na wierzchu ułożyć łososia i plastry mozzarelli.
Piec 20 -25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzisiejsza kolacja dla rodziny za moje wychodne, mam nadzieję, że chociaż mi kawałek zostawią :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...