niedziela, 26 stycznia 2014

RAFAELLO - SZYBKIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Zazwyczaj gdy brakuje mi czasu, a chcę przygotować coś słodkiego, sięgam po przepisy na ciasta bez pieczenia.
Tak właśnie było w tym przypadku.
Czasu mało, a słodkiego się chce :)
W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało.

SKŁADNIKI:

½ l mleka
1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii)
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej 
1 mały cukier waniliowy 
½ szklanki cukru 
2 paczki krakersów (np. po 170 g) 
200 g masła 
300 g wiórek kokosowych 
2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie)

A jak to zrobić: 

Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka.
Resztę mleka zagotować, dodając cukry.
Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje.
 Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować.
Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką.
  Blachę (małą) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć warstwę krakersów, na to masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. 
Posypać resztą wiórek.
Najlepiej zostawić ciasto na całą noc w lodówce.




44 komentarze:

  1. Haha,też wczoraj robiłam podobne:)jest pyszne,kilkakrotnie je przygotowywałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam je pierwszy raz, ale za pewne nie ostatni :)

      Usuń
  2. Bez pieczenia i smaczne ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jeden plus to to, że robi się je błyskawicznie :)

      Usuń
  3. można bez masła????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że bez masła masa będzie zbyt rzadka.

      Usuń
    2. Jeśli chcemy mieć gesty budyń, wystarczy go ugotować na mniejszej ilości mleka. Masło zaś nadaje smak, charakter.

      Usuń
  4. bardzo szybko i smacznie! pięknie dziękuję za kolejny fantastyczny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moje przepisy są inspiracją dla innych. Zapraszam częściej :)

      Usuń
  5. Twoje ciasto wygląda rewelacyjnie - moje, skończone przed chwilą, kiepsko. Zobaczymy jak będzie się prezentować jutro. :) Jak "ostygnie"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że jednak nabrało fasonu po schłodzeniu.

      Usuń
  6. Ja dodałam jaja, to nie tylko podniosło wartość odżywczą, smakową, ale ściągnęło masę.I dodałam tabliczkę białej czekolady pokruszona, rozpuszczoną.Tylko, dlatego, że krakersy są "słonawe", żeby złamać ten smak.Bardzo udane ciasto, chociaż w przypomina napoleonki, czy 'KREMÓWKI' jak kto woli/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też ono delikatnie przypomina napoleonki, ale kokosowa nuta dodaje mu jednak odmiennego smaku :) a z czekoladą przetestuję :)

      Usuń
  7. chłodzi się :) mam pytanie czy ta masa ma być taka klejąca ?cięzko to było rozsmarować ale jakoś poszło, mam nadzieję że efekt końcowy będzie tak piękny jak na Twoim obrazku, pozdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lekko lejąca, ale powinna dobrze stężeć jak się schłodzi. :)

      Usuń
  8. super ciasto i proste.
    ja zrobiłam je tak: http://sliwkawegierka.pl/rafaello-wedlug-mojej-mamy/

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy zamiast masla moze byc margaryna Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, choć przyznam, że nie testowałam takiego rozwiązania.

      Usuń
  10. Zamiast krakersów mogą być herbatniki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, ale to nie będzie już ten smak, bo słoność krakersów daje tą wyjątkowość :)

      Usuń
  11. polecam zrobić budyń domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a mozna zrobic budyn nie dodajac mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o to, żeby ten budyń zagęścić, bo ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu może okazać się zbyt rzadki i ucieknie z ciasta ;)

      Usuń
  13. Na jak duże ciasto są podane proporcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki 25 x 30, może być mniejsza wtedy ciasto będzie wyższe :)

      Usuń
  14. a czy krakersy można zamienić na herbatniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można, ale uważam, że z krakersami smakuje o niebo lepiej :)

      Usuń
  15. Czy zamiast ziemniaczanej może być kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, choć trzeba uważać, żeby budyń nie przybrał wtedy konsystencji kaszy manny.

      Usuń
  16. Ale co zrobić z resztą mleka? Moczyć krakersy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka.
      Resztę mleka zagotować, dodając cukry.
      Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. :)

      Usuń
  17. Mam pytanie, jakie to mają być krakersy? Takie słone z Lajkonika? Czy herbatniki mogą być? Bo chyba wolałabym herbatniki :) Pozdrawiam - Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o krakersy, to tak mają być słone :) Ja najchętniej używam tych z Lajkonika, bo najbardziej je lubię. Teoretycznie herbatniki też mogą być, ale to już zupełnie inne ciasto. Zdecydowanie polecam użycie jednak krakersów, ich słoność bardzo dobrze podkreśla smak całego ciasta :) Bez obaw ciasto wcale nie jest słone :)

      Usuń
  18. Te proporcję ledwo starczyły mi na dwa poziomy. Następnym razem zrobię wszystko razy dwa :) ale przepis jest ogólnie pyszny:) użyłam advocata i też smacznie :) Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To za pewne za sprawą zbyt dużej blachy. Ale są dwa wyjścia, albo zrobić z podwójnej porcji, albo kupić mniejszą blaszkę ;) Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  19. Mi ciasto wyszlo z 3poziomow, dodalam jeszcze tabliczke bialej czekolady i wstawilam do lodowki.jutro beda efekty, polecam bo wiem ze warto bylo zrobic tak łatwe i szybkie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że efekt końcowy był zadowalający :)

      Usuń
  20. Czy dajemy krakowscy są przecież słone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej krakersy. Proszę się nie obawiać tej soli, ona podkreśli w efekcie końcowym słodycz tego ciasta :)

      Usuń
  21. Ciasto pyszne ja je troszkę zmodyfikowałam i do masy dodałam prażone płatki migdałowe i nimi też posypałam górę ;-) mmmmm pychotka

    OdpowiedzUsuń
  22. CZY KRAKERSY BĄDŻ HEBATKINI TRZEBA JAKOŚ MOCZYĆ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...