wtorek, 28 stycznia 2014

KROKIETY Z MIĘSEM INDYCZYM - FARSZ

Co zrobić z mięsem, które zostaje z rosołu lub z obiadu poprzedniego dnia ?
Jednym z pomysłów jest zmielenie i zrobienie farszu na przykład do krokietów.
Mięso nabiera "drugiego życia", a my zyskujemy nowe danie.
Nauczyła mnie tego moja mama :)


SKŁADNIKI:

  40 dag kiszonej kapusty
1 mała marchewka
30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu)
4 pieczarki
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
A jak to zrobić:
Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszklić.
Gdy cebula zmięknie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone pieczarki i pokrojone mięso.
Całość podsmażyć.
Kapustę odcedzić i "odsączyć" z nadmiaru wody, przełożyć na patelnię, doprawić i wymieszać.
Tak powstały farsz przepuścić przez maszynkę na grubym sitku.
Ułatwi nam to zawijanie krokietów, farsz będzie bardziej zwarty.
 
Na przygotowane wcześniej naleśniki, nakładamy nadzienie, zwijamy i obtaczamy w mleku i bułce tartej.
Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...