To już moje drugie podejście do ciasta drożdżowego - odrywanego.
Pierwsza wersja była z nadzieniem z białego maku.
Przepis znajdziecie tutaj.
Przepis znajdziecie tutaj.
Ta dzisiejsza z cynamonem, jako że bardzo lubię tą przyprawę, zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu.
Korzystam z przepisu Agnieszki, która pewnego razu przyniosła takie pyszności na jedno ze spotkań, gdzie planowaliśmy dużą imprezę.
Nie skłamię, jak powiem, że ciasto zniknęło w 5 minut.
Jest mięciutkie i bardzo aromatyczne.
Szczerze polecam :)
SKŁADNIKI :
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
60 g masła (roztopić)
150 ml mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
60 g masła (roztopić)
dodatkowo na nadzienie
60 g masła (roztopić)
100 g drobnego cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 gałki muszkatołowej
100 g drobnego cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 gałki muszkatołowej
A jak to zrobić :
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami letniego mleka i trzema łyżkami mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt 30 x 60 cm.
Wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową.
Ciasto pokroić na 6 pasków (30 x 10 cm.)
Paski pokroić jeden na drugim i pokroić je w poprzek na kilka kawałków.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej bokiem kawałki ciasta.
Formę nakryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cynamon - już to kocham! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak jak ja :)
Usuńuwielbiam! sama też taką robiłam,jest przepyszne i fajna zabawa z odrywaniem :)
OdpowiedzUsuńW 100 % się zgadzam :) tylko szkoda, że tak szybko się kończy
Usuńjejciu a ja myślałam, że to jest zapieczony chleb tostowy! aż u siebie czuję ten aromat ! :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu aromat jest obłędny, lecz bardzo szybko znika :) tak jak ciasto ;)
UsuńPysznie dziękuję za inspirację! Teraz myślę o wytrawnej wersji:)) Krysia
OdpowiedzUsuńJak już wymyślisz to ja chętnie skosztuję :) Czekam zatem na efekty
UsuńPytanie mogę dac czekoladę zamiast cynamon
OdpowiedzUsuńMożna, ale proponowała bym raczej posypać ciasto przed składaniem tartą czekoladą, niż smarować roztopioną :-D
UsuńMożna, ale proponowała bym raczej posypać ciasto przed składaniem tartą czekoladą, niż smarować roztopioną :-D
UsuńZarobilam ciasto i niestety wyszlo bardzo rzadkie. Dodalam jeszcze 2 czubate lyzki maki. Po upieczeniu wyszlo mieciutkie i pyszne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń