niedziela, 29 grudnia 2013

PRZEKĄSKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Takie małe co nieco, a smakuje wybornie.
Idealne jako przekąska, ale równie dobrze spisze się jako śniadanie.
Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart, no bo w końcu człowiek najpierw je oczami.
Mój mąż się śmieje, że więcej czasu zajęło mi przygotowanie tego dania, niż jego konsumpcja.
Co z tego - odpowiadam - ja tak lubię.
Najpierw się napatrzę, a później konsumuję :)

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

3 kawałki chleba bez skórki (wycięte ringiem)
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżeczka majonezu
1 ogórek kiszony
3-4 marynowane podgrzybki
1 suszony pomidor
50 g wędzonego łososia
sól 
pieprz
masło


A jak to zrobić:

Wykrojone kawałki chleba posmarować delikatnie masłem i podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż się zarumienią.
Jajko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.
Ogórka i grzybki pokroić w kostkę i wymieszać.

W ringu układać kolejno warstwy:
podsmażony chleb
jajko
podsmażony chleb
ogórki z grzybkami
podsmażony chleb
łosoś drobno pokrojony
pokrojony w kosteczkę suszony pomidor
bazylia do dekoracji

Tak przygotowane danie przełożyć na talerz i delikatnie zdjąć ring.

Wygląda apetycznie i tak też smakuje.




4 komentarze:

  1. jak to pięknie wygląda! robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest równie smaczne

      Usuń
    2. fajny pomysł na przekąskę!! właśnie organizuję chrzciny i szukam inspiracji, kupiłam już opakowanie łososia gourmet firmy suempol, bo był w promocji, myślę, że będzie się nadawał :D

      Usuń
    3. Dziękuję :) Z pewnością wyjdzie równie efektownie i smacznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...