piątek, 27 grudnia 2013

PIERNIK POMARAŃCZOWY

 Święta, Święta i po Świętach.
Mam nadzieję, że ten czas upłynął Wam w miłej rodzinnej atmosferze.
Że chociaż trochę wyhamowaliście w tym codziennym pędzie.
Mieliście więcej czau na rozmowy z bliskimi.
Celebrowaliście wspólne posiłki, na które zazwyczaj brakuje czasu.

Życzę Wam, aby takich dni w roku było więcej.
Ciepłych, rodzinnych i smacznych.


SKŁADNIKI:
 
125 g masła
2 jajka
250 ml mleka
300 g mąki  tortowej
250 g  brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki konfitury pomarańczowej (Owocowa Rozkosz)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

konfitura pomarańczowa do przesmarowania piernika (Owocowa Rozkosz)

100 ml śmietanki 30 %
100 g mlecznej czekolady

A jak to zrobić:

 Jako pierwszą należy przygotować polewę, aby zdążyła zgętnieć.
Śmietankę podgrzać i roztopić w niej czekoladę, odstawić do przestygnięcia.

Masło roztopić w garnku, dodawać kolejno cukier, miód, konfiturę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika.
 Wszystko delikatnie podgrzać ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
Garnek ściągamy z ognia i pozwalamy masie lekko przestygnąć.
Dodajemy sodę, mleko, jajka i miksujemy na średnich obrotach.
Na końcu dodajemy po trochu mąki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy łyżką.

Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 - 180 stopni na 45-50 minut.

Piernik po przestudzeniu przecinamy na pół i smarujemy konfiturą pomarańczową.
Składamy, a wierzch polewamy wcześniej przygotowaną czekoladą. 



Bardzo dziękuję za słodką przesyłkę :)

4 komentarze:

  1. Mmm, pyszny musiał być taki piernik z pomarańczową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie jest wręcz idealne :) dodam, że moje ulubione ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...