Już za kilka dni Święta :)
Zapewne większość z Was już ustala sobie harmonogram zajęć kuchennych, aby ze wszystkim zdążyć.
Podsuwam zatem, przepis na ciasto, które możecie zrobić już w weekend.
Nic się nie bójcie, że podacie je gościom nieświeże, ono musi poleżeć dwa dni, aby zmięknąć.
Jest na prawdę smaczne, a wygląd orzechów w karmelu na wierzchu, nie pozwala oderwać od niego oczu.
Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :)
U mnie w te Święta z pewnością się pojawi.
SKŁADNIKI:
ciasto:
3 szkl mąki
1 szkl cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka
masa orzechowa:
1 szkl cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka
masa orzechowa:
30 dkg orzechów (migdały lub orzechy włoskie)
2 łyżki miodu
10 dkg cukru
12 dkg masła
masa budyniowa:
10 dkg cukru
1/2 litra mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
A jak to zrobić:
Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny.
Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni.
Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni.
Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.
Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy.
(Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi)
Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości.
Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni.
W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem.
Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem.
Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni.
W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem.
Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem.
Musi być chrupiące ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńJest obłędnie pyszne, zawsze znika w mig :) Polecam
Usuń30zł za nowy telewizor na święta. Licytuj na aukcjach bezcenyminimalnej.pl
OdpowiedzUsuńPo co mi telewizor jak mam takie ciasto ;)
UsuńJakie pyszności u Ciebie! To ciacho wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) zapraszam do przetestowania przepisu
OdpowiedzUsuń