środa, 18 grudnia 2013

CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE

Już za kilka dni Święta :)
Zapewne większość z Was już ustala sobie harmonogram zajęć kuchennych, aby ze wszystkim zdążyć.
Podsuwam zatem, przepis na ciasto, które możecie zrobić już w weekend.
Nic się nie bójcie, że podacie je gościom nieświeże, ono musi poleżeć dwa dni, aby zmięknąć.
Jest na prawdę smaczne, a wygląd orzechów w karmelu na wierzchu, nie pozwala oderwać od niego oczu.
Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :)
U mnie w te Święta z pewnością się pojawi.


SKŁADNIKI:

ciasto:
3 szkl mąki
1 szkl cukru
20 dkg margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka

masa orzechowa:

30 dkg orzechów (migdały lub orzechy włoskie)
2 łyżki miodu
10 dkg cukru
12 dkg masła

masa budyniowa:
10 dkg cukru
1/2 litra mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy

 A jak to zrobić:

Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny.

Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni.
Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.
  Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy.
(Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy najpierw jeden blat, później drugi)
Na jeden z placek wylać masę orzechowo-karmelową i rozprowadzić dokładnie po całości.
Dwa placki (jeden z orzechami drugi bez) piec 10-15 minut w temp. 220 stopni.

W 1/2 szkl mleka wymieszać mąki, cukier i budyń i zagotować wszystko w reszcie mleka (tak jak gotuje się budyń). Do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać mikserem.

Ostudzone blaty ciasta przełożyć kremem.


6 komentarzy:

  1. Musi być chrupiące ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 30zł za nowy telewizor na święta. Licytuj na aukcjach bezcenyminimalnej.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności u Ciebie! To ciacho wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo :) zapraszam do przetestowania przepisu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...