Stałam się szczęśliwą posiadaczką masy (miazgi) z białego maku.
Zastanawiałam się do czego jej użyć.
Niespodziewanie, jakby czytając w moich myślach z pomocą przyszła Emilia z Turcja od kuchni zamieszczając na swoim blogu przepis na odrywaną drożdżówkę.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, choć następnym razem zamiast suchych drożdży użyję świeżych.
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 jajka
60g roztopionego i ostudzonego masła
4 łyżki miazgi białego maku lub kilkakrotnie zmielonego białego maku
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
garść drobnych rodzynek
4 łyżki roztopionego masła
A jak to zrobić:
Suche drożdże rozpuścić w trzech łyżkach ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i pozostawić na 15 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę, pozostałe mleko, jajka, szczyptę soli i roztopione masło.
Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, podwajając swoją objętość, wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na dość duży prostokąt.
Z miazgi makowej, miodu, masła, cynamonu. orzechów, cukru i
rodzynek robimy masę makową wszystko dokładnie mieszając.
Masą smarujemy
wywałkowane ciasto i przecinamy wzdłuż na trzy równe części, które układamy jedną na drugiej.
Kroimy na kilka części w zależności od wielkości
keksówki.
Formę smarujemy masłem i układamy w pionie kawałki ciasta.
Czynność ta nie musi być wykonana dokładnie i szczelnie, ponieważ ciasto jeszcze urośnie i wypełni wszystkie luki.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na około 30 minut by wyrosło.
Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podziękowania dla Świadome Odżywianie za produkty marki Kresto i BackMit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz