sobota, 30 listopada 2013

FRANCUSKIE TOSTY

Sobotni poranek, cisza, spokój z głośników wydobywają się cudne dźwięki ....

na na na naa  ba ba pa paa oooo...
 Te chwile są z nami
I nikt nie zabierze ich dopóki my
Będziemy wciąż tacy sami
Z radością odkrywać każdy nowy dzień
To te chwile są z nami
I nigdy nie zabierze nam już ich nikt
Nie zabierze nikt
na na na naa  ba ba pa paa oooo...

do tego pyszne śniadanko, ach chwilo trwaj.
No nic delektuję się tym czasem póki mogę bo po godzinie 13 czar pryśnie i trzeba będzie zbierać się do pracy :( 

SKŁADNIKI:
na 1 porcję

2 kromki chleba tostowego
1 jajko
1 łyżeczka śmietany
sól
pieprz
 szczypta gałki muszkatołowej
olej

3 liście sałaty rzymskiej
2 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
3 pomidorki koktajlowe
kilka kostek czerwonej papryki
kilka kostek gorgonzoli
kiełki rzodkiewki
szczypiorek
pieprz kolorowy
sól morska
kilka kropel oliwy z oliwek

A jak to zrobić:

Na talerzu ułożyć sałatę, a na niej pokrojone na ćwiartki pomidorki i jajka przepiórcze, oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gorgonzolę.
Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
Na wierzchu ułożyć kiełki z rzodkiewki i oprószyć pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Jajko skłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chleb z dwóch stron obtoczyć w masie jajecznej i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Tosty odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku.
Przełożyć na talerz i od razu podawać, aby tosty nie zdążyły przestygnąć.

Całości dopełni szklanka pysznego soku z pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...