niedziela, 17 listopada 2013

BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KALAFIOREM

Brukselka - miniaturowa kapustka posiadająca w sobie wiele składników odżywczych.
Dlaczego jest często przez nas pomijana w codziennej diecie ?
 Może dlatego, że podczas gotowania wydziela specyficzny zapach ?
A może dlatego, że bywa gorzka w smaku ?

Nie wszyscy wiedzą, że istnieją sposoby, aby się tych objawów skutecznie pozbyć.
Wystarczy do wody, w której gotujemy brukselkę dodać trochę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu :)

Zapraszam zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem).

SKŁADNIKI:

10-15 brukselek
kilka różyczek kalafiora
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta
1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer)
sól

A jak to zrobić:

Brukselkę ugotować al dente w wodzie wymieszanej z mlekiem (pół na pół), a kalafior w osolonej wodzie.
Warzywa odcedzić i ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.
Posypać cienką warstwą bułki tartej.
W garnuszku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową.
Polać warzywa po całości i posypać startym serem.
Zapiekać 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...