środa, 23 października 2013

ZAPIEKANKA MIĘSNO-SZPINAKOWA

Oj dzieje się, dzieje.
Nie ma czasu na przesilenie jesienne :)
Obowiązków sporo, czasu mniej.
Mimo wszystko trwaj chwilo, trwaj....

SKŁADNIKI:

200 g makaronu (dowolnego)
300-400 g mielonego mięsa z łopatki
1 opakowanie świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól 
pieprz
szczypta chilli
szczypta kolendry i lubczyku (użyłam suszonych)
żółty ser (w moim przypadku gouda)
słodka, mielona papryka 
masło do posmarowania naczynia
oliwa

A jak to zrobić:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Odcedzić i przełożyć na spód, wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Dodać mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć, doprawiając przyprawami do smaku.
Szpinak zblanszować i przełożyć do mięsa.
Przy pomocy blendera, zmiksować wszystko na jednolitą masę, którą wyłożyć na przygotowany makaron.
Na wierzch ułożyć plastry sera.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu posypać papryką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...