sobota, 19 października 2013

PANIEROWANY KALAFIOR

Kalafior zazwyczaj w mojej kuchni ląduje w zupie albo podaję go z masełkiem i bułką tartą.
Dzisiaj zachęcam do przygotowania go w formie panierowanej.
Można go smażyć na głębokim tłuszczu, ale równie dobrze smakuje podsmażony na patelni.

Smaczna przekąska, którą można podać z ulubionym dipem.

SKŁADNIKI:

1 kalafior
2 jajka
sól,
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta
olej rzepakowy

A jak to zrobić:

Kalafior podzielić na różyczki i zagotować w osolonej wodzie (pilnować, aby był lekko twardy, nie rozleci się podczas panierowania).
Odcedzić i pozostawić, aby lekko przestygł.
Jajka roztrzepać razem z przyprawami.
Różyczki obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, przewracając by podsmażyły się z każdej strony (można też smażyć w głębokim tłuszczu).

Najlepiej smakuje podawany na ciepło.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...